lördag 9 april 2016

GÖR DIN EGEN FLUOCARBON / MONO TAFS

Denna gång tänkte jag visa hur jag gör mina tafsar till spinnfisket efter gädda. Tänkte för dagen testa ett nytt matrial för mig som några vänner rekommenderat nämligen Rovex Mono Leader Material i diametern 0,90mm 45,5kg. Räcker gott till spinnfisket. Jag både knyter och använder crimps till mina tafsar. Så detta behöver du för att tillverka dina egna tafsar. Tändare glömde jag ta med på bilden.

1. Valfritt tafsmatrial i mitt fall Rovex mono leader material 0,90mm. 2. Beteslås av valfritt val men kan va på sin plats att ta ett av kvalite och inte för klent mitt val Strongsnap från Darts AB storlek 4. 3,BFT dubbel crimps storlek M 1,0mm passar mitt matrial perfekt. 4. Nått att mäta längden med. 5. Tändare att blobba till ändarna på matrialet. 6. Avbitare anvvänder jag att klämma crimpsen med.
Till att börja med så mäter du ut hur långa tafsar du vill ha. När jag använder crimps så tar jag till en bit på 70cm. Behöver inte ta till så mycket extra till skillnad mot när man ska knyta tafsarna då behövs det ta till mer.

70cm Rover Mono Leader Material.
Jag brukar klippa till ett gäng av rätt längd innan jag börjar montera lekande och hake. 

Strong Snap beteslås stl 4.
Nu delar jag på beteslåset. Jag öppnar haken och plockar bort den från lekandet. Räcker med ett lekande på spinnfisketafs tycker jag.


På med ett dubbelcrimp i detta fall ett BFT i storlek M 1,0mm och ta tändaren och smält änden på matrialet så det blir en liten kula .


På med haken och dra igenom andra änden av matrialet. Spara ett par mm av den blobbade delen utanför låset enligt bild. Ifall det skulle krypa något.


Nu tar jag min avbitare och klämmer försiktigt ihop låset. Mycket viktig är att inte klämma för långt ut mot kanterna. Detta lås tillåter att klämmas på 3 ställen. Jag vänder på det och klämmer lätt från andra sida med så det inte glider. Jag gillar inte crimptängerna som finns på marknaden jag har provat många men inte hittat någon bra som är värd pengarna. Min avbitare har aldrig svikit så kör med den istället.


Så ska det se ut när det är klart. 


Då är det bara upprepa proceduren med lekandet i andra änden. och när det är klart så är du klar. Jag brukar alltid dra mina tafsar ordentligt när de är klara för att verkligen se att låsen sitter och att det inte kryper. Fluocarbon sträcks ju en del med.


Då va den klar att användas.


Jag knyter även tafsar men då går det som sagt åt mer matrial. Då tar jag till 1m till varje tafs. Knuten jag använder är den så kallade Uni knuten eller Hang Mans Knot de finns i videoform att ses på Youtube så bara in och kika där hur man gör knutarna.

Kör bara 4-5 varv med det grövre matrialet. Inte lika många som på bilden alltså.


Så ser knuten ut och glöm inte spara 5 mm och bränn av änden till en liten kula. Va försiktig bara när du bränner så du inte bränner själva tafsen. När man knyter är ett dragverktyg eller en skruvmejsel och ett par plattänger bra att ha för att verkligen dra åt knuten. Fukta mycket och ofta och ta det försiktigt och dra lite i taget så går det bra. Tålamod alltså som gäller. Och det håller betydligt bättre om man är noga. 

Lycka till önskar jag. Mvh Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar