söndag 25 maj 2014

BYGG DIN EGEN MÖRTSTUGA MODELL FYRKLÖVERN

Det är dags att bygga lite nya mörtstugor. De brukar få fötter ganska ofta då klåfingriga aldrig kan låta bli andras saker. Så jag ska bygga ett gäng hade jag tänkt. Den jag tänkte visa idag är en modell jag hittat på nätet. Denna modell är en Amerikansk kille som gjort och den kallas för Fyrklövern. 

Det du behöver är 
 1. En rulle stängselnät med fyrkantiga rutor 19x19mm.
 2. Avbitare.
 3. Buntband.
 4. Resårband.
 5. Tumstock.
 6. Platt tång.
 
Nätet finns bland annat att köpa på Biltema den rullen är 25m och bredd är 1m priset är 529 kr. Jag köpte på ÖB och där är rullen 10m och bredd 1m priset är 229kr.

Ja då börjar vi väll då.

Börja med att klippa till en botten och en takdel lika stora.
Jag delade på rullen på mitten så höjden på stugan blir 50 cm. Klipp mitt i en rutan så då kan man använda den pigg som blir till att vika över när man monterar ihop stugan. Kommer mer om det en bit längre ner så ni fattar nog vad jag menar.
Jag väljer att använda buntband till att sätta ihop stugan med.
Börja i ett hörn och fäst där, Nätet man ska göra sidorna av ska vara i en hel remsa. Blir mycket stabilare stugan då med mindre skarvar. Ingångarna ska sitta i mitten på varje sida. Ingångarna klipper man upp innan man sätter dit tacket på stugan.
I mitten på stugan gör man en fyrkantig tub av nätet. I den ska man lägga betet är det tänkt. Längden är lika som höjden imellan golv och tak.
Innan man nu monterar taket så klipper jag upp ingångarna.
Dags för taket . Här ser man vad jag menade med att klippa mitt i en ruta när jag delade på nätrullen. Dessa piggar är användbara att vika ner över sidorna när man monterar taket.
Så blir det då när piggarna vikts ner.
Dags att klippa upp för betestuben.
Klart. I denna tub ska man ha betet i .
Man måste ju komma åt de fiskar som simmat in i stugan så jag klippte upp ett ganska stort hål i ett hörn i taket.
Lock till luckorna . Gör dem två rutor bredare än själva hålet.
Lock monterat till betestuben.
Då va den klar.
Ett par öglor till lina ska monteras också.
Här ser man ju lite varför den kallas för fyrklövern med tanke på formen.
Denna vart lite väl stor men ska gör en till fast mindre. Det ska även tillverkas en rund modell hade jag tänkt mig. Den kan jag lägga upp med om intresse för det finns. Ska bli kul och se hur denna stuga fiskar. Den kommer nog funka bra. Den vart riktigt stabil i sig själv utan att använda grövre ståltråd som ram.

Lycka till med ert bygge om ni ger er på att testa att göra en egen.

TIGHT LINES STEFAN

2 kommentarer:

 1. Ser riktigt stabil ut! Och enklare att göra än många andra egentillverkade stugor. Lite nyfiken på hur det gick med fisket?

  SvaraRadera
 2. Ser riktigt stabil ut! Och enklare att göra än många andra egentillverkade stugor. Lite nyfiken på hur det gick med fisket?

  SvaraRadera