fredag 30 maj 2014

BYGG DIN EGEN MÖRTSTUGA DEL 2

Dags för lite mer bygge av mört stugor. Denna gången ska det bli en rund och mindre en den föregående jag gjorde. Det du behöver kommer här.

  1. Puts nät 19 x 19mm
  2. Platt tång
  3. Avbitare 
  4. Buntband
  5. Tid och tålamod.
  6. Fil
  7. Ståltråd
Nät finns i olika längder på rullar . Biltema säljer 25m rulle och ÖB säljer 10m rulle. Jag köpte mitt nät på ÖB det räcker långt med 10m.

Då kör vi . Det första jag gjorde va att dela på den 1m breda rullen i två halvor. Stugan blir alltså 50 cm hög. Där efter klippte jag till en remsa som är 150cm lång.

Man får till ganska bra rund form då de är lite format redan när man rullar av det från rullen. Jag överlappade kanten med en rad rutor och satte fast buntbanden över en hel ruta enligt bild.
Nu är det dags att klippa till golv och tak till stugan. Bredden är redan klar 50cm och längden tog jag till lite mer 60cm.
Dags att fästa golvet. Fäst nätet på fyra ställen först så är det lättare att få till det bra.
Jag använder själva tråden i nätet att fästa med. Till att börja med. Sen när det är klart så drar jag dit några buntband för att stärka det ytterligare.

Golvet klart.
Dags att montera ingångarna. De gör man på följande sätt. Klipp till önskad bredd och längd men se till att det är ojämnt antal rutor på nätet. Klipp så att det blir en pigg kvar på varje sida av nätremsan. De piggar ska man ha till att montera fast ingången i själva stugan. Vik remsan enligt bilden. Den ojämna rutan jag pratade om ska nämligen klippas upp till ingång. Spara gärna 2-3 rutor längst upp och ner för att styva upp ingången lite.
På bilden ser man nu att jag har monterat fast ingången med piggarna och vikt runt nätet i stugan. Nu ska man klippa en ruta i från där jag monterade på båda sidor. Det lämnar även där en pigg som jag viker på samma sätt som tidigare. Klipp lika långt som ingången är lång.
Nu ska man få till en bit som ska täcka över och underdel på ingången så klipp till en sådan här bit.
Biten som man kasserar ser ut så här efter du klippt bort.

Så här får man vika till nätet för att vika igenom ingångens botten och överdel.
Så ser det ut när det är på plats. Montera fast med buntband eller ståltråd. och gör det innan taket monteras på stugan. Här ser man även den uppklippta ingången. Och att jag sparat två rutor.
Ingångar monterade och klara. Här ser man på bilden den rutan jag klippte bort till själva öppningen. Det gör inget om man filar till de små nabbar som blir efter klippning med en fil så de inte är vassa . Man vill ja att de ska simma in i stugan inte sticka sig och vända bort betesfiskarna.
Montera nu taket som man gjorde med golvet. Fäst på fyra ställen och arbeta dig runt. Använd piggarna i nätet och stärk sedan med buntband.
Man måste ju komma åt det man fångat och kunna beta stugan så klipp upp en lagom ingång till stugan och sedan klipper du till en större bit nät som ska bli lucka. Denna monterar jag med dubbla buntband. Låsningen på den tänkte jag använda ett resårband och en krok eller så låser man med ett par buntband.
Då va den klar ! Betet ska jag använda en nätpåse som jag spänner imellan golv och tak med resårband så det sitter i mitten på stugan.
Jag gjorde även en annan variant där jag gjorde som på fyrklöverstugan. Där monterade jag en rör av nät som jag satte fast i centrum i stugan. I det ska jag lägga betet är tanken.

Här är den med röret och kortare ingångar.

Båda modeller tillsammans.
Hoppas ni ger er på att bygga egna stugor. Har ni frågor eller vill ha tips så maila mig gärna. Jag har även en Facebook sidan för bloggens räkning adressen dit är https://www.facebook.com/pages/The-Specimen-Hunter/217721218370036  . Där kan ni också kontakta mig. Tipsa mig gärna mig om vad ni skulle vilja se på bloggen. Mottages varmt.

LYCKA TILL MED ERA BYGGEN ! 

Skicka mig gärna bilder på era alster. 

TIGHT LINES STEFAN

1 kommentar:

  1. Tjena. Jag ska bygga en lika som du gjort. Tack för tipset 👍 jag har för tillfället paraplymjärde men utan resultat fast jag vet att det finns mört där. Blir så frustrerad

    SvaraRadera