fredag 7 februari 2014

Ismete pass nr 4

Torsdag den 6 Februari och klockan hann inte ens ringa då man redan va vaken . Jag skulle gått upp klockan 06,00 men klockan visade 05,12 så somna om va ingen större ide så gick upp och grejade lite med prylarna. Daniel Thörngren skulle följa med idag  och jag skulle också åka med han och vi hade bestämt att vi skulle träffas här i Motala kl 6,30 och han var punktligt. Då jag inte har plats för all utrustning där jag bor så har jag en lokal där jag har prylarna så vi drog dit på stört och hämtade allt som behövs för dagen. Daniel tyckte det va en spännande doft i min lokal . Inte så konstigt heller när det står burkar och påsar med det ena och andra i till exempel boilies i diverse hemska dofter typ som Monstercrab mfl och mäskpåsar och annat lukta gott. Så på så sätt är det bra med att inte ha grejerna hemma frun uppskattar det verkligen. Hahaha ! Efter vi lastat klart så drar vi vidare vi ska möta Jimmy Karlsson ute vid sjön är tanken. Och det gick bra denna gång han kom straxt efter vi hade kommit fram. Ingen sovmorgon denna gång som tur var.

Min ljusramp jag har byggt till pulkan.

Det va fortfarande väldigt mörkt när vi kom så jag så mina lysen sattes fast i sina fästen på pulkan och jag måste säga att jag blev väldigt nöjd med detta. Det hjälpte till i mörkret att lasta pulkan och sedan när vi drog vidare ut på isen så va det inga problem att se vart man klev alls . De lös upp verkligen bra och riktigt långt fram lamporna. Isen va riktigt tråkig massa snö som smälter och man trampade igenom det halvfrusna lager som ligger på isen så det va lite slirigt att ta sig fram men det gick bra vi kom fram dit vi skulle till slut. Borrarna åkte ut och det börjas borra för fullt efter det så ut med alla spön. Vi kör 6 spön var så 18 spön på isen så vi täckte verkligen upp den vik vi fiskade i. Tidigare erfarenheter från just detta ställe är att de står runt 2-3 m . Vi har inte haft någon lycka alls på det djupare vattnet. Djupaste stället ligger 9-10 m . Jimmy och jag har ju fiskat här för så vi hade våra spön på djup 2-4 m. Daniel som är ny på detta vatten spred lite mer än oss andra och satte även spön på djupet. 

Slaskigt på isen idag.
Det tog inte lång stund efter det vi satt ut spöna innan det fällde . Ett av mina spön vinkade för fullt så rusning dit och krokade en lite ilsk snipa. På med ny mört och på det igen . Efter det vart det Daniel som tog över han hade fäll på fäll och landade den ena efter den andra . Jimmy och jag skojade lite med Daniel eftersom han va framgångsrik . Minken kallade vi honom. Måste ju få skoja lite ibland i goda vänners lag. Daniel har ju svar på tal han med så vi hade det riktigt skoj ute på isen.

Daniel Thörngren till vänster och Jimmy Karlsson till höger.
Det vart helt galet på morgonen det fällde överallt och det vart mycket dubbelfäll så vi hjälptes åt . Vi började undra vart det skulle bära iväg med dagen . Vi sneglade i mörthinkarna och sa ska det hålla på så här så kommer vi inte ha mört så det räcker. Så i mellan varven åkte pimpelgrejerna fram till och med för att bättra på betesfisk förrådet. 

Jimmy har tagit position vid vassen och drar mört och små borrar.
Det va fortfarande rusning mellan spöna en del spottade och en del blev landade inga större dock men det va kul att det va action ! Det tyckte vi alla så leende på läpparna och humöret på topp. Daniel fick ett fäll ute på det djupare vattnet och spöt bugade kraftigt . vi kom springade efter med vågnät och tänger för att hjälpa till vid landningen . Daniel och jag såg fisken i hålet och denna va rätt bra . Lagom efter den varit uppe och vänt i hålet så dök den ner och gick ! Fan också och lite andra väl valda ord sades . Inte konstigt det heller då man sett fisken och visst blir man besviken Men så är det ju så bara gilla läget. På det igen bara.

Drillkungen för dagen Daniel Thörngren.
Nu hade vi börjat tappa räkningen på antal fäll och landade fiskar . Inte lätt och hålla reda på när allt händer på en gång . Men jäklar va kul vi har.

Glad Daniel med en av de gäddor vi fick.
Det började avta lite nu med fällen mitt på dagen och ytterligare en kille kom ut på isen nämligen Robin . Robin ismetar inte han pimplar och tog plats vid vassen . Vi började undra Jimmy och jag vad Daniels knep va och vi kom fram till att det va nog att han inte körde med pärlor på sina tackel så det vart ett munhuggande om det sen kan jag lova . Hahaha ! Det är de där pärlorna vet ni grabbar sades ett antal gånger. Och vem vet det kanske det som va receptet denna dag ibland vill de ha bling bling och andra dagar vill de inte. Så bra och testa runt med lite olika grejer verkligen än att köra enkelspårigt. 

Robin fixar till sina pimpelgrejer


Riktigt mossgröna och fina med stora fina nästa guldfärgade  fläckar har de här gäddorna i detta vatten.
Fäll kom och vi tog en och annan och tappade en del. Jimmy undrade om spottar Lasse hade vaknat till liv igen för han hade många fäll i samma område men den undkom alltid kroken. Jimmy körde med enkel trekrok men började nu tröttna på att den jäkeln alltid kom undan så nya tackel knöts nu med två trekrokar och utan pärlor !

Den där spottar Lasse har varit framme igen. Men mörten är ok och får simma ett tag till.
Till slut fastnade de. Jimmy med en slips
Efter det vart det lite större framgång och nu satt fiskarna äntligen bättre. Jag tyckte att de beter sig lite knepigt gäddorna här i sjön. I normala fall brukar de klippa mörtarna eller vad man nu har som bete och dra iväg en ganska bra bit innan de vänder betesfisken  för att sluka dem men gäddorna här verkar inte va som alla andra de tar ett par fot lina och sedan känns de som de bara står och håller i den. De tar verkligen god tid på sig så därför missar vi nog många på grund av det vi drar nog ur betet ur käften på dem. Man vill ju inte att de ska svälja krokarna heller och vill inte ge dem för mycket tid. I vanliga fall å brukar det va fäll en kort rusning och de stannar upp och vänder betet och drar iväg men inte här. Jimmy och jag kör båda med räkneverks rullar ett plus tycker jag då man ser hur mycket lina gäddan har tagit vid fäll och man slipper även loda om efter fäll så ett tips på ismete rullar Okuma i 20 storlek är perfekt till ismetet.

En mört som gett upp efter en attack från en gädda.
De döda och söndertrasade mörtar släng dem inte utan som på bilden mosa till dem och mäska i dina hål med dem. Kan också göra stor skillnad på en bra och dålig fiskedag.
 Vid middagstid så vart det det ganska lugnt så vi satt och pimplade i mellan varven och drog en och annan historia och ett snöbollskrig infann sig . Ja vad ska man göra när det inget händer man får roa sig bäst man kan . De där pärlorna kom återigen på tal bland annat vi skojade och skrattade och hade det riktigt kul. Det va verkligen en bra dag idag tyckte vi alla fyra. Vi satt även och stirra på en del vippor som visade att mörtarna va riktig nervösa de åkte upp och ner vipporna och mörtarna ville verkligen fly . Men rätt som stannade de bara upp och stod helt stilla mycket märkligt . Jag hade ett spö där mörten var riktigt aktiv den blev kallad allt möjligt innan dagen var slut kan jag lovad bland annat disco mörten då bjällran pinglade ganska konstant. Daniel sa att vid kl 15,00 då händer det och straxt efter det fällde Jimmys spö. Hahaha ! Han fick rätt Daniel eller ska man säga Han som talar med gäddorna . Han har koll Daniel alltså . 

Så här stor va den ! Robin drog fiskehistorier

Det vart ett par fiskar till på eftermiddagen men morgon och förmiddagen va klart bäst denna dag . Dagen slutade med att vi fick 35 + fäll och ett tjugotal gäddor landade så helt ok fiskedag måste jag säga, Tyckte det va synd att Daniel tappade biffen men den finns ju kvar så bara ta nya tag. 

Det hade blivit riktigt slaskigt på eftermiddagen på isen. Isen är fortfarande runt 15 cm tjock  men all snö uppe på är bara sörja.
Vi bestämde att dra oss hemåt vi kände oss nöjda med dagen så spön börjades plockas in och pulkor packades för vidare färd mot bilarna . Jimmy ska snart ner till Afrika och fiska Giant Trevally bland annat den lyckosten så Daniel och jag får ta revansch på de större själva nästa gång om nu inte det bli ännu mer plusgrader och att isarna blir farliga att vistas på. Håller tummarna för att man får komma ut på lite fler pass denna vinter. Kanske dyker upp lite om Jimmys Afrika äventyr här på bloggen vad det lider.

Grejerna klara och packade . Dags att dra hem till ett gött och varmt bad.
Daniel med överlass på pulkan.
Framme vid bilarna tacka vi varandra för idag och började lasta in grejerna i bilarna och dra hemåt. I bilen känner man direkt att man slappnar av så fort man satt sig och att tröttheten kommer smygandes. Man somnar ovaggad garanterat när man kommer hem konstaterad vi Daniel och jag och så är det ju med alla upplevelser och action man har haft under dagen och all frisk luft. 

Tackar för god fight och välkommen åter !
Tack till Jimmy , Robin och Daniel för en mycket trevlig dag ute på isen ! Tack till Daniel för skjutsen och hjälpen med att bära grejerna . 

Skitfiske önskas Jimmy om vi inte träffas innan din resa !

TIGHT LINES STEFAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar