lördag 11 januari 2014

Gör din egen uptrace till gäddmete.

Jag har fått lite önskningar om att visa hur jag gör en såkallad uptrace via min bloggs Facebooksida. Vad är en uptrace ? Jo den används när du fiskar med en paternoster rig . Varför används den ? Jo därför om den levande betesfisken simmar upp när gäddan anfaller så finns risken att den klipper både betet och din lina . Det vill man ju inte att det så använd alltid uptrace när du fiskar på detta sätt. Nu över till hur du tillverkar den .

Detta behöver du för att göra din egen uptrace. Från vänster i bild wire. Jag kör lite kraftigare där för att få det hela lite styvare. Bottenmete bom i plast . wirelås , lekande med beteslås , BFT trevägslekande , Crimpsleeves från Fox och en avbitare.
Börja med att kapa till önskad längd på din wire. Jag klipper till en bit på 60cm. Vikitigt att komma ihåg att tafsen du kommer använda är kortare än denna sen ! På med wirelås och efter det trevägslekandet. Eller om man föredrar att twista wiren så gör man det. Men visar med wirelås här.
Nu ska wiren tillbaka igenom låset och jag bockar till en liten bit på wiren någon mm mer än vad själva låstet är.
Dra ihop öglan och kläm till wirelåstet . Jag använder avbitaren försiktigt och klämmer åt låset på flera ställen. Man kan använda en platttång eller en wirelåstång.
Dags att fixa till själva plaströret . Det kan du göra av som jag gjort här av en bottenmete bom från Darts . Eller om det finns en hobby butik med radiostyrda grejer så kan man använda ett antennrör . Jag klipper bort kulan med hake men kasta ej denna den kan användas vid flötmetet.
Efter kapningen tar jag en crimpsleeve och klipper av den på mitten och trär på den på plastslangen. Tanken med att använda röret är för att förhindra trassel. Så det hela blir styvare.
Dra igenom wiren och dra in den i gummislangen så det ser ut på detta vis som bilden visar.
Nu delar jag på beteslåset .
Jag monterar beteslåset på treväglekandet . Storleken är nummer 8.
Nu använder jag det lekande som jag delade på. Men först trär man på en crimpsleeve från den taperade sidan först sedan ett wirelås och till slut lekandet. Nu gör man lika som med trevägslekande . Tillbaka med wiren igenom låstet igen bocka upp en bit wire någon mm mer än vad låstet är och i låstet igen och kläm åt . Wiren ska alltid igenom 3 gånger.

Så ska det se ut .
Då va din uptrace klar för att användas . I den större ringen på trevägslekandet ska en såkallad bomb tail av nylonlina knytas. Längden på den avgör hur mycket över botten din rig fiskas. Man kan fiska paternoster med ett sunkfloat alltså ett flöte under ytan eller så kan man ha flötet uppe på ytan . Finns olika varianter på paternoster riggar.
Så fiskas en variant på paternoster med levande bete. Här ser man att tafsen med betet är kortare än uptracen. För att minska trassel använd en crimpsleeve på tafsen också. Man fiska denna rigg från land med larm och dropoff indikator.

TIGHT LINES / STEFAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar