fredag 29 november 2013

Test av justerbart tvåkrokstackel denna säsong.

Man brukar ibland sitta och klura på och pilla med grejer för att få till något smidigare. Denna gången är tafsen i fokus till just ismete. Jag är lite trött på att ha med många olika rigbins med alla möjliga tafsar med olika avstånd i mellan krokarna på dem. Springa och byta bara för att betet är mindre eller större.  Jojo petigt jag vet men vill ha det skapligt sträckt i mellan de två krokarna. Så jag satte mig med min box som innehåller både det ena och andra och började klura ut ett justerbart tvåkrokstackel. Så man kan flyttta den övre kroken beroende på hur stor betet är och alltid få det bra och sträckt och passa alla möjliga storlekar på betesfisk.

Här är ett exempel på det jag menar är att från kroken i bröstfena till den övre i ryggen att den ska va mera sträckt inte så slak som den är på bilden. Det funkar men kunde va bättre.
Jag testade med de krokar och grejer jag hade hemma . Vissa matrial och krokar funkade mindre bra ihop men det jag kom fram till som jag ska TESTA nu i vinter är Kamasan krok i storlek 4 tubflugekrok med smal ögla på och Fox easy twist wire det funkade absolut bäst tycker jag ihop.

Jag tänker nu visa hur jag gjorde steg för steg.

Dessa grejer använde jag och de funkade bäst av det jag provade . 2 krokar Kamasan storlek 4 tubflugekrok med smalögla , 3 stycken Fox crimpsleeves , lekande , Drennan slimcrimps och Fox easy twist wire 30lb
Börja med att crimpa eller twista fast den nedre kroken , därefter tar jag ett fox crimpsleeve och klipper bort ca 1cm för jag vill ha den lite kortare på den nedre kroken. Bra om man vill få plats med lite lyspärlor och annat.
När kroken är fast så dra ner crimpsleeve över kroköglan och ner en bit på krokskaftet .
Nu är det dags för krok nummer två. Jag trär igenom wiren igenom öglan uppifrån mot den krok som är lödd på.
Nu tar jag ett till crimpsleeve och trär på den hela vägen ner till böjen börjar på den övre kroken. Blöt med saliv är ett tips det går lite trögt. Akta wiren med så den inte kinkas. Wiren ligger nu jäms med krokskaftet hela vägen rakt igenom. Slevven sitter ganska tight och tillräckligt för att kunna kroka fisken . Det är just detta som kan va lite klurigt att få till att komponenterna passar med varann wire, krok och sleve eller någon annan form av gummislang så detta måsta man testa !
Efter krok nummer två tar jag nu en crimpsleeve till. Fast denna gång trär jag den från andra hållet. Wiren ska in i smala delen . Meningen är att trä på den på öglan på lekandet som bilden visar. Crimpa eller twista fast lekandet och fäst slevven på lekandet så det blir ett snyggt och prydligt  jobb. Då va den klar !
Nu kan man till exempel ha 15 cm eller mer..
Eller riktigt tight om man nu behöver det . Bara knåpa ihop ett gäng och ladda upp en rigbin med dessa och pröva.
Håll tafsen sträckt när du flyttar kroken för att unvika att kinka den. Som sagt detta ska testas i vinter och jag tror att det kommer funka fint bara man fått till det rätt i mellan val av wire , krok och gummi. Känns som jag fått till det riktigt bra. Jag testade samma krok med Darts carbon wire också 30Lb men den gled för lätt då kroken . Testade även en annan wire som jag inte har namn på men samma visa. jag tror på mer en wire som inte har en tjockare coating på utan mer sträv eller vad man ska säga. Jag provade även olika krokar Owner , Gamakatsu  men bästa resultatet är de som jag visade ovan. OBS ! Denna tafs ska bara användas vid ismete då du sänker ner betet. Vid bottenmetet så rekomenderar jag att du gör som vanligt och trär igenom wiren bak en av krokarna och virar dig upp mot öglan och igenom öglan så den sitter fast. Blir ju mer belastning på den kroken vid kast.TIGHT LINES / STEFAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar