fredag 22 november 2013

Ismete stundar så lite tips på vippor.

Kylan är på väg allt mer och mer och tankarna på ismete börjar åter komma i tankarna. Så det är dags att se över sina grejer. Kolla att allt är ok eller skaffa sig prylar eller tillverka så man är redo när det är dags. Just tillverkning tänker jag ta upp idag. Jag har fått mycket frågor om just vippor. Som många säkert vet gör jag mina egna. Jag tycker de som finns i handeln är inte mycket att hänga i gran eller va man ska säga. De passar till abborre och regnbåge tycker jag. Jag vill att de ska kunna bära upp en skapligt stor betesfisk och framförallt synas ! De man köper med sina små platta diskar syns ju bara om man ser dem från sidan och inom rätt avstånd. Och de är för mjuka och sladdriga så passar inte gäddfisket kanske till gös. Så helt enkelt så är det bara tillverka egna .

Min set up jag kör ute på isarna. Min gummibandsvippa in action.
Det finns ju många olika typer av vippor där ute här kommer bilder på de jag tillverkar själv och vad jag tycker om just den modellen. Alla har sina för och nackdelar.

Här är min favorit " GUMMIBANDS VIPPAN ". Den använder jag klart mest. Jag tycker den är lätt att använda och med min lösning på gummibandet kan man justera med pärlan hur hårt eller löst man vill att linan ska sitta under gummibandet. Jag har aldrig haft problem med den. Man får ju anpassa hur stor linögla och hur hårt tryck det ska va på gummibandet efter hur betet är livligt ,stort , litet mm. På bilden syns det med hur man ska tackla den. Man viker en ögla av linan och träder under den under hummibandet och justerar trycket . Det gör man igenom att dra i gummibandet och föra ner pärlan mot den krympslangsbeklädda rundstaven jag monterat fram på vippan eller uppåt för att göra den lite lösare. Kan inte bli lättare.
Denna kallar jag för den "ENKLA VIPPAN" Lätt och göra och lätt att använda med. Denna är gjord med rensband från Biltema och ett 60x45mm plastägg och krympslang. Denna tacklar man igenom att göra en glidande ögla av linan och hänga på den på den uppbockade delen. Jag använder den eller min gummibandsvippa vid Gösfisket. Och jag gör även en lite mindre version med till abborre och regnbåge.
Denna vippa kallar jag för "TVESTJÄRTEN" Lite krångligare att tillverka än den enkla vippnan. Här använder man två ändar av buntband istället. Med denna så gör man en glidögla på linan och sedan klämmer man ihop de båda buntbandsändarna och trär över öglan över den in mot ägget och sedan släpper. då hänger öglan kvar där. Bäst tycker jag är att använda ett gummiband och loopa fast på linan och göra detsamma som med linöglan. Jag provade dessa förra vintern och tyckte de va ok faktist både med små och större betesfiskar. Jag ska göra mig en ny uppsättning av dem och byta till flo.orange istället. Jag prövade svart färg då jag hört många tycker att de syns bra på isen men inget slår den färgen jag målar med. Jag ska även gå upp i lite kraftigare buntband då kylan gör att plasten blir skör på buntbanden och gjorde så att de gick av . Så jag ska köra lite mer med denna denna säsong hade jag tänkt. Funkar både bra till gädda och gös denna vippa.
Denna kallar jag för " Näbben" Lite pillrig att tillverka för att få till klämman riktigt bra på denna modell tycker jag. Denna vippa är väll den jag tycker minst om faktist. Den fryser ganska lätt ihop om man fått den blöt . Och linan kan löpa fritt igenom den utan att fälla om man har otur. Och det vill man ju inte !
Denna kallar jag för "Utlösaren" Ganska lätt att göra . Har inte använt just denna så mycket då det är svårt att hitta en riktigt bra linutlösare . Rekomenderar soft eller mjukare ändå just till detta. Denna bassar bäst till gädda.

Det va de modeller jag gör och använder mig av. Jag har dock en ny lösning på gång men den kommer vid senare tillfälle då den har blivit klar och testad men den tror jag kommer att bli riktigt bra . Så håll utkik !

Här är ett tips till om man vill styva upp rensbande lite så kläd in det med krympslang. Det ger lite extra svung med i vippan. Här är en annan färg också som syns bra på isen flo.rosa. Dessa gjorde jag åt en bloggarkollega nämligen Sussi Stridh.
Vad behövs för att göra en vippa igentligen. Jo först och främst rensband och det finns ju lite olika på marknaden. Biltemas är billiga och Claes Olsson säljer en variant med men den är dock lite styvare och bredare än Biltemas. En annan variant är att man går till glasmästaren och får remsor av makrolon tillskurna i remsor på ca 4-5mm breda. Vill man göra lite känsligare vippor kan man ta ur den smala remsan som sitter i ett torkarblad och använda den. Den är även rostrfi. Jag rekomenderar att man använder något i plast och runt för att de ska synas så bra som möjligt. En pingisboll eller plastägg eller en julgranskula i plast finkar fint. Stiga gör ett pack som kallas för Finesse det packet innehåller bollar i två storlekar. Standard och två större . Det är sådana som jag använt till mina gummibandsvippor dock blir det lite dyrt om man ska göra ett större antal. Plastägg som jag tycker passar riktigt bra på vippor köper man i hobbybutiker dessa är från Slöjdetaljer i Skara de säljs i 10pack. Nu är det ju snart jul med och butikerna har laddat med julgranskulor och där kan man ju hitta lagom storlek och ett storpack till bra pris så passa på nu. Varför rekomenderar jag just plast. Jo jag tycker att de är lättast att måla och få till bra med färgen så att den sitter kvar. Jag tar ett våtslippapper och ruggar upp ytan där efter så grundmålar jag med vit färg ett måste för bra resultat. Därefter ett par lager med vald färg. Jag använder Faskolor färger de är riktigt bra. Därefter så ett par lager med Biltemas klarlack på sprayburk.

Här ser man att den verkligen lyser färgen. Överst är flo.röd och de 6stycken nedre är flo.orange. Ett tips ! När du målar och ska gör ett antal trä upp dem på en rensbands bit och måla och klarlacka. Går bra mycket snabbare !
Det finns ju även ägg och bollar i frigolit i hobbybutikerna man kan använda men för bäst resultat så kör något i plast. Verktyg behöver man ju en del och lim och krympslang men exakt vad beror ju på vilken modell av vippa man vill göra.

Har ni frågor så finns ju möjlighet att maila mig på steffe-xray@hotmail.com eller skriva på min bloggs Facebooksida https://www.facebook.com/pages/The-Specimen-Hunter/217721218370036 så hjälper jag gärna till. 


GE MIG GÄRNA FÖRSLAG PÅ VAD NI VILL SE PÅ BLOGGEN . TIPS MOTTAGES VARMT !


Min pulka lastad till bredden !
 TIGHT LINES / STEFAN

4 kommentarer:

 1. Vipporna med gummibanden verkar ju suveräna, blir att testa göra ett par såna. Men hittar inte gummibanden, såg i en annan post att du skrev att de fanns på biltema men jag hittar dem då inte på hemsidan?

  \Sebbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Sebbe ! De finns ibland hästgrejerna . Finns i färgerna Svart , brun och rosa . Artikel nummer är 45-681 på de svarta snoddarna. Mvh Stefan

   Radera
 2. Ah ja jäklar, hade jag såklart missat. Tack och bock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så kan det va. Inga problem vet du. :)

   Radera