söndag 24 november 2013

Enkel spöhållare till ismete universalklämman.

Förra inlägget handlade ju om vipporna till ismetet. Men man måste ju ha något att fästa den i ju. Den enklaste och bästa tycker jag är helt enkelt att använda limklämmor eller universalklämmor som de även kallas i plast. De finns att hitta lite överallt de jag använder är Biltemas och de säljs i 4pack och kostar 40kr per pack artikel nummer är 20-819 de är 160mm i längd. tycker det räcker men vill man så kan man förlänga igenom att använda någon form av rör eller pinne till det.

För att fästa vippan till klämman använder jag ett mässingsrör på 5 mm som jag köpt i en hobbybutik det är inte allt för tjockt i godset och lätt att forma. Jag kapade dem i ca 15 cm längd och sedan tog jag en tång och försiktigt plattade till det . Meningen är att vippan ska få plats i .

Här på bilden syns det hur jag gjort. Jag använder 10 cm till det vippan ska sitta i och 5 cm som jag klämt 90grader från den förra. Så så ska det se ut.
Jag formade till dem efter klämman och sedan borrade jag två hål för att kunna fästa dem med skruv i klämmna och för att snygga till det lite drog jag krympslang över det.
Redo att skruvas fast. Jag borrar öven ur lite i centrum på käftarna för att det inte ska klämma allt för hårt om spöt. Då menar jag det lilla hålet som syns på bilden det gör jag större så det passar just mina spön.
Här är det färdiga resultatet med borrning och monterad hållare för vippan. För att de ska stå stadigare på isen så fyller jag ut insidan på klämmorna med bly i någon form som jag limmar fast med epoxi och för att snygga till det har jag täckt det med Biltemas epoxikitt som blir stenhårt. Det är det utrymme man ser på klämmorna till höger i bild jag menar då. Där fjäder pinnen är. Bilden på det har dock försvunnit men ordnar det om ni vill se hur jag gjort.
Enkelt och billigt må jag säga och funkar jättebra . Lätt att ta med dem också. Jag använder en liten hink till att ha mina klämmor när jag drar ut på isen. Man kan ju klämma fast dem på kanten på pulkan också om man har plats till det.

Här är min klämma och vippa  in action . Vipporna är ju bara nerstuckna i mässingsröret så vid transport så tar jag bort vipporna och sätter dem i en hållare jag har bak på min pulka.
Jag använder även en klämma under rullen också men ej nödvändigt . Jag vill inte ha rullen liggandes i snön och att den blir blöt och fryser fast. Man kan även sätta klämman med vippfästet bak på spöt om man föredrar det.
Lycka till med bygget av era ismeteprylar i vinter är det något ni undrar över så bara höra av sig via mail eller min bloggs facebooksida så hjälper jag gärna till.

https://www.facebook.com/pages/The-Specimen-Hunter/217721218370036TIGHT LINES / STEFAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar