söndag 3 mars 2013

Äntligen lite större fisk !

I går Lördag den 2 Mars va det dags för en ny tur med ismete . Taggad till tusen . Dock blev jag ensam denna gång på isen . Det funkar det med men roligare med sällskap är det ju och  det  blir enklare med fisket om man kan få lite hjälp vid foto osv . Jag drog iväg så jag va på sjön riktigt tidigt tanken denna gång va att jag skulle fiska lite djupare än tidigare och de större djupen ligger mitt i sjön så det va en lång promenad innan jag nådde fram till den tilltänkta platsen . Det ligger fortfarande snö på isen och till råka på allt så va det skare men inte tillräkligt för att bära så man trampade igenom så det va drygt att gå.

Hjässa sjön i Östegötland
Väl framme vid ön som jag ska fiska vid satte man sig att pusta en stund och funderade på hur jag ska sätta ut spöna. Det blev till slut att täcka hela ingången till viken i mellan ön och en udde. Så det va bara till att börja borra och placera ut spön . Det vart 4 spön med levande mört och 2 spön med deadbaits i form av sill. Isen lär inte gå i första taget ännu den va nämligen 40-45 cm tjock ! Så det är drygt att ta sig igenom isen ännu och motor borr står högt upp på önskelistan ännu :) .

Så ser mina tackel ut med lite lyspärlor  och slang. Jag skär snitt i fisken för att den ska släppa ifrån sig mer doft.

Alla spön ute och jag tände mig en värmande brasa innan jag parkerade i stolen. Brrrr kallt ! Då vinden friskade på ganska bra denna dag . Typiskt tänkte jag då dagen innan va hur solig och fin som helst. Jaja man kan inte få allt jag är ju ute och fiskar i alla fall och det är ju huvudsaken ! Vindkyddet hade inte varit fel och haft med sig kanske . Men det hade väll blåst bort så bara bita ihop.
 
Smått frusen ismetare

Vid middagstid kom första fället ÄNTLIGEN ! Tur det för man började undra när det va så dött innan. Det va bara rafsa åt sig våg , vågnät och tång och rusa då det va spöt närmast udden som fällde en bit bort alltså. Men inte för långt bort heller för den delen . När jag kom fram så konstatera jag att den hade tagit ganska mycket lina ( fördel med räkneverks rullar ) den hade gått iväg 30 fot med den döda sill den hade tagit. Jag plockade bort klämmor och vevade ner och krokade när jag kände motstånd och det vart en fin böj i mitt spöt och det kändes att det va lite vikt i andra änden ! Härligt ! Den höll på och bråka en stund innan den till slut kom fram till hålet och då så såg jag att det va en betydligt bättre fisk än de tidigare vi fått i sjön. Det vart några gånger fram och tillbaka förbi hålet innan den tröttnade och gav upp . Då va det dags och landa upp ur hålet och i det skyddande vågnätet då vinden va kall så jag brydde mig inte om att hämta kamera. Det blev snabb avkrokning och snabb beundran och vägning så fick den simma hem igen. 7 kilo visade vågen äntligen äntligen tänkte jag för mig själv.

Japp där satt den .
Otroligt att ett napp gör så mycket att man orkar lite till när man minuterna innan tyckte att det är frustrerande och långtråkigt när det inte händer ett skit. Nu blev man ju mer taggade och spänd på vad mer skulle hända. Jag behövde inte vänta länge 10 min löste spöt brevid  det förra så greppa grejorna och dra iväg igen. När jag kom till spöt så stod gäddan still ingen lina gick av rullen. Jag tog tag i linan och kände efter försiktigt då började den röra på sig och drog iväg så jag plockade upp spöt och krokade. Då vart det fart på den och den drog i väg på en rusning. Arg rackare tänkte jag. Väl vid hålet så såg jag att även denna va lite större än tidigare . In i vågnätet och kolla vikten när den ändå ligger i  5,5 kg vägde den. Man tackar för god match och släppte den åter. Även denna tog en död sill.

Mina ismete grejor in action . Jag är väldigt nöjd med gummibands vipporna . Inte ett enda blindfäll på hela dagen trots hård vind. Nya snodden va helt underbar och använda med än mot de tidigare jag använt.

30 min efter jag fick den på  5,5 kg så fällde mitt närmaste spö denna tog på en mört och den va mindre 4,2 va vikten på denna . Med den så kom solen fram också och det känns direkt skillnad i temp. Trevligt !

Mörka gäddor i detta vatten och fina gula bukar har de

Nu va det dags och ta sig lite mat så satte mig till ro i stolen och mumsa lite mackor . Måste ju fylla på lite energi efter den dryga promenixen ut på sjön man ska ju samma väg hem med . Efter maten skulle jag fixa lite mer at lägga på brasa så tog en kort sväng till den närliggande ön och då fann jag att bävern hade levt rövare och fällt träd galet.
Vem behöver yxa ?? Hehehe ! imponerande att se hur kraftiga spån de tar var gång bävrarna och nått som är säkert är att man vill inte ha ett bett av en. Det börjar bli ganska gott om bäver i området då de huserar i nästan alla vattet här. Nu hade det gått en ca en timme sen den senaste fisken tog så vart det två täta fäll men båda missade ! Den första släppte efter 5 sekunder och den andra gick loss i hålet då en kroken gick fast i iskanten. Fan ! Men men sånt händer ju det får man räkna med. Nu va det skillnad i väder blåser lite mindre och soligt så kändes behagligare och trevligare att sitta ute på isen.

Har det gött i solen och vakar över spöna .

Det blev en liten rackare till på eftermiddagen ca 2 kg och den va inte speciellt sammarbetsvillig när den skulle krokas av . Humör har vi väll alla även gäddor . Men det gick bra även med den.

¨Tack för god match lille vän och välkommen åter en annan gång . Förhoppningsvis ett antal kilo tyngre då.
 
Vy mot udden .
Kvalites test av vippor jag har gjort till Sussi Strid  . Japp de klarade det galant ! Rosa syndes bra på isen även den färgen
Winter piking
Då va detta pass slut så jag började plocka in spön och lasta pulka för hemfärd. Väldigt nöjd med sviten som blev i alla fall. Det blev ju större fisk än tidigare pass så är det på väg att lossna nu tro ? Totalt under dagen blev det 7kg , 5,5 , 4,2 och en 2 kilos och två tappade så jag är väldigt nöjd med min dag . Synd att man hade tid att passa annars hade jag kört till mörkret kom.

Vad med grejor man ska släpa på.
Men jag är väldigt nöjd med denna pulka väldigt lätt att dra på både snö och is. 

Tack för denna gång och på återseende !
Då va det bara traskandet tillbaka till bilen som gäller men det gick lättare än på morgonen då skaren va borta tack vare att solen dök upp och att man är nöjd med dagen gör väll sitt med skulle jag tro. Nu längtar jag redan till nästa pass .

TIGHT LINES / STEFAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar