onsdag 2 januari 2013

Ordning och reda

GOD FORTSÄTTNING PÅ ER ALLA ! 

Då va julmaten uppäten skumpa och nyårsraketer skjutna och ett nytt år med nya förutsättningar och nya upplevelser stundar. Med fisket är det mitt i mellan kan man säga isarna är inte riktigt säkra och det är heller inte öppet vatten så vad ska man göra ? Bara hålla sig till tåls ett tag till . Varför då inte se över sina grejor och fixa och trixa med det. Så man är väl förberedd när tillfälle fås till en tur. Denna gång tänkte jag tipsa om hur du bygger dig ett spö ställ. Jag tycker om när man har ordning på sina prylar och är rädd om sina grejor. Så så här gjorde jag ett billigt ställ . Lycka till  !

Detta är vad du behöver . En bräda av vald längd och plast rör 32 mm ytter diameter har jag använt. Mina spö passar fint där i . Jag kapade dem 30 cm i längd. Sedan är det bara mäta ut hur mycket avstånd du behöver i mellan varje rör. 18 cm passade bra till mig.

Mät ut hålen. Jag använder 2 skruv till varje rör och ett hål på var sida för motering i väggen. 3 mm hål gjorde jag till rören och 5 mm till de andra.

Strecken är bredden på brädan  och punkterna är där jag ska borra för montering på plankan.

Jag tog en syl och märkte upp hålen sedan använde jag ett verktyg som man tar upp hål med i lexan karosser till RC bilar men en borr går lika fint. 3-4 mm gjorde jag hålen.

För att få till hålen på andra sidan för att få igenom skruv mejsel och skruv så tog jag sylen och stack igenom så det vart ett liten markering och någolunda rakt.

Sedan gör jag större hål på ca 10 mm med mitt borr verktyg eller använd en vanlig borr.

Så ska det se ut nu. 

6 stycken spö ska detta ställ ha. 

Då va det bara montera rören. Vill man snygga till det lite med målning eller lack så gör man givetvis det innan man monterar rören. Jag använde så kallad motage skruv med skalle och bricka i ett på skruven.

Klart för montering på väggen.Det va det. Man kan ju göra det samma med lite ändring till sin pulka om man vill göra spö hållare till den. Men de är det bra om man lackar brädan med lite båtlack eller liknande så den tål väta.  Lycka till med att göra erat eget spöställ. Ordning och reda lönar sig ju i längden. Kostar ca 50 kr att göra detta ställ.

Ett tips till !
Ett billigare och bättre alternativ till pingis boll till vipporna är ägg i plast som man kan hitta i hobby butiker. De väger inte ett skit och själva formen passar ju bätter tycker jag. Här målade i flo. röd och flo. orange så att de syns fint på isen.


25 cm is där man prov borra men man får bygga lite brygga om man ska komma ut. Öppet i borte delen av sjön så känns lite  lurigt. Oh va sugen man är !!!

TIGHT LINES / STEFANInga kommentarer:

Skicka en kommentar