onsdag 12 december 2012

Spö hållare ismete del 1

 MODELL NR 1 AV SPÖ HÅLLARE TILL ISMETE
 Då har vi gjort en massa modeller av vippor till ismetet men vippan måste ju sitta i något också. Då är det bra med någon form av spö hållare . Jag kommer även här visa några modeller av dem. Den jag tänke visa idag är gjord av VP rör.

Jag har valt att använda VP rör i 20mm i diameter. Så börja med att kapa till längderna . Jag använde en rörkap som funkade fint det med. Annars så ta en bågfil eller någon annan fintandad såg.
Detta matrial går åt till själva foten på spöhållaren. Två längder och en krök i 20 mm VP rör. Jag kapade de raka längderna till 25 cm långa.

Efter kapning så ska du ta upp hål på 16mm i kröken och den ena raka röret.
Så här ska det se ut nu när delarna är ihop satta. Jag limmade i hop dem med epoxi lim
I de urtagna hålen ska det sitta skarv muffar som är i olika diameter. 16 mm och 20 mm . De ska limmas fast de med med epoxi lim
Kapa till en bit rör jag tog till 15 cm på detta rör , limma nu dit en spö klyka av valfri modell. Denna funkar bra och är billig.
För att få vippan att sitta fast så använder jag en vinkork. Jag tar en bit av rensband som vi gjorde vippan av och trycker rakt igenom korkens centrum. För att korken ska passa i skarv muffen så måste man ta bort lite matrial på den. Gör den ganska snäv så den inte glappar men ej sitter för hårt heller. Då har du möjlighet att justera vinkeln på vippan i förhållande till spöt. Limma kan du göra om du vill.
Så ska det se ut med vippan nerstucken i korken. Sitter väldigt bra så tycker jag. Lätt och sätta dit och ta bort vippan.
Så ska den se ut när den är klar. Väl ute på sjön kan man täcka själva benen lite med is så står den stadigt. Det är inte limmat på bilden då epoxit hat tagit slut men ni fattar hur det ska va hoppas jag.
Så använder jag denna spöhållare. Använder en limklämma under rullen för att ha rullen upprätt och undan från blöta och snö.
En annan vy av denna set up.

Modell 2 kommer va det lider så håll utkik !

TIGHT LINES / STEFAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar