tisdag 11 december 2012

Ismete vippor del 4 och 5

Då gör vi de 2 sista modellerna av ismete vippor

Vy över en sjö där jag fiskar i Östergötland.
Modell 1
Modell 4 och 5 är i princip samma som den på bilden ovan. Det som skiljer är att man inte bockar upp vippan fram och har inte mer än ca 1 cm rensband synligt framför pärlan. Det vi ska använda är en linutlösare som används i trolling eller en annan variant som kommer från specimen metet en justerbar klämma från Gardner Tackle.

Denna typ av linutlösare passar perfekt till ismete vippor
Justerbar klämma från Gardner tackle
Båda dessa klämmor har hål så det du behöver göra är att lämna en kort bit rensband framför bollen och borra hål i rensbandet och skruva fast någon av dessa klämmor . En bit krympslang över gör det snyggt och prydligt också. Linutlösare finns i olika hårdheter Hård , medium och mjuk . Jag kör medium klämmor från BFT . Gardner klämman justeras med att skruva på muttern. Framåt blir den hårdare och bakåt lättare . Perfekt då man kan ha betesfiskar i olika storlekar och mer eller mindre livliga. Dessa två alternbativ blir ju lite dyrare att tillverka då linutlösare och klämmor kostar lite .

Ett tips till om du vill ha styvare vippor så kan du täcka hela rensbandet med krymslang så blir den lite styvare . Bra om man använder riktigt stora beten. Dubbla rensband är också ett alternativ.


Gädd och gös godis

Härlig vinter dag med is mete.
   Hoppas ni har fått lite tips och tillverkar era egna vippor nu i vinter . Finns möjlighet för den som tycker det är svårt  eller inte orkar så kan jag tillverka åt er för en rimlig peng naturligtvis och beroende vilken  modell . Hör av er då via mail adress är jarlen@telia.com

Modell 2 i action
Nästa gång tar vi tag i en spöställning / pod till ismete

TIGHT LINES / STEFAN

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Man tackar Lars ! Kul att du tycker om det jag skriver och visar. MVH Stefan :)

   Radera
 2. Kanon!! åker till biltema imorgon och hanlar, nu skall här göras vippor :)
  Bra guide!

  SvaraRadera
 3. Låter alla tiders det. Lycka till med byggandet av vippor. Tackar tackar !

  SvaraRadera