lördag 8 december 2012

Gör din egen ismete vippa. Enkel modell

Hejsan !
Då har vintern verkligen slagit till och is fiske stundar här och var i landet. Isarna håller på och tjocka till sig det hade ju varit betydligt bättre om kylan hade kommit först men men det kommer. Personligen tycker jag om isfisket både pimpla efter abborre och regnbåge men fram för allt ismete är min stora vinter passion. Och till ismetet behöver man ju lite grejor så klart spön , rullar , pulka ,borr och vippor som visar napp. Det är just det jag ska visa hur du enkelt kan göra själv. De man köper tycker jag är mycket för mjuka och eländiga så jag tillverkar mina själv. Jag kommer visa flera olika men börjar med den enklaste och ibland den bästa.


Grejor som behövs i tillverkningen
  
 Det jag börjar med är att måla de pingis bollar jag tänkt att använda. De är större än vanliga bollar och märket är Stiga Finess. De finns att hitta i leksaks affärer eller i sport affärer. De är gula från början det funkar väll det med med lys gul men för att få bättre kontrast mot isen så lackar jag mina fluo orange så de syns . Jag börjar med att ta en bit av rensbandet som jag hettar upp och kör den igenom centrum så det blir hål rakt igenom så jag kan trä på den på vippan sen och att det blir tajt passning. Efter det så tar jag lite våtslippapper och ruggar upp ytan på bollen och grundmålar den vit. Ett måste om man ska få ut det mesta av fluofärger. Efter torkning så målar jag bollen i 3 lager med fluo Orange eller vilken färg man nu vill ha sedan klarlackar jag med Biltemas Hobby klarlack på spray burk i ett par lager. Då blir ytan hållbar och färgen sitter garanterat kvar så man slipper göra om det. Det behöver inte va just en pingis boll det finns ju alternativ till det med. Påsk ägg i plast eller frigolit kulor i rund eller äggform till exempel. Ta inte för tunga grejor bara.


Målning på gång. Jag Använder Fascolor färger och airbrush.


Nymålade och klarlackade bollar.Så ser det rensband ut jag använder till vipporna. Detta är från biltema.

Börja med att klippa till den längd du önskar mina är 50 cm.

Efter kapning så bockar  jag upp en bit ca 5 cm för att inte linan ska glida av för lätt. Jag värmer upp den annars går rensbandet av om du böjer för mycket.
Jag använder en lyspärla av stora modellen som kan va lite trix med att få på men ta det lugnt och försiktigt så löser det sig. Detta ska va ett stöd mot bollen.
Dags att trä på bollen på vippan.
Bollen på och en ytterligare lys pärla på.
För att skydda linan och att den inte ska glida av för lätt har jag satt dit en bit krympslang på den bockade biten på vippan.
Det ska ju låta lite med så har monterat en ål bjällra. Finns i enkel som på bilden och med 2 bjällror. Denna modell skruvas fast. Men finns enkel och dubbel som du klämmer fast. Den på bilden har fäste för lysstav som kan va bra tidiga mornar och kvällar.
 Ett tips till att göra ål bjällran lite känsligare och låta mer är att dra ut fjädern försiktigt så att den blir lite längre och mjukare.

Då va den klar att användas !

Som sagt det va den första fler modeller kommer visas så håll utkik.

OBS !!!

SKA NI UT PÅ ISEN SÅ GLÖM FÖR ALLT I VÄRLDEN INTE ISDUBBAR OCH VA INTE ENSAM . LIVLINA ÄR OCKSÅ EN JÄTTE BRA GREJ ATT HA MED. VA FÖRSIKTIGA PÅ ISARNA !

TIGHT LINES / STEFAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar