onsdag 15 augusti 2012

Tillverka din egen flötestrolling tafs

I dag tänkte jag visa hur du gör din egen tafs till flötestrolling med det smile blade jag visade i förra inlägget.Grejor som behövs


Denna använder jag Fox Easy Twist 30lb

Börja med att klippa till den längd du vill ha på din tafs . I mitt fall klipper jag till en längd på 60cm
.

Efter du kapat till längden värmer du ca 1-2 cm , värm tills den är röd . Varför man gör det är att man det tro jo därför att wiren blir mjuk just den biten där man glödgat den och då får du ett fint avslut på twistningen. 


Dags för den första kroken ( nederst på tafsen) Du trär igenom öglan på kroken och trär tillbaka wiren åt samma håll som den kom ifrån så den bildar en ögla. Nu ska kroken träs upp igenom den wire öglan. Öglan viks nu uppåt tafsen och dras åt. Spara så den korta ändan blir 2,5 cm för den går åt till twistningen.

 

Så här ska det se ut när du dragit år wiren. En 2,5cm bit kvar till twistning.

 

Nu ska den korta ändan twistas runt huvudwiren. Vik den korta ändan av wiren rakt upp 90 grader mot huvudwiren och kläm åt med tumme och pekfinger runt wiren. Börja twista och efter ett par varv kan du släppa på trycket mellan fingrarna och twista på till wiren är slut.


Twistningen av wire klar.

 

Nu snyggar vi till det med en Fox crimp sleeve. Fukta krokskaftet med lite saliv så går det mycket lättare för annars kan den spricka och gå sönder.Dags för krok nr 2. Jag vill alltid ha wiren mitt i mot den krok som är på lödd. Då ligger den fint på kroken. Kroken vi nyss satte dit är vänster om denna på bilden.

Mät ut avståndet mellan som du vill ha mellan krokarna ( I detta fallet 10 cm)  Det beror ju på storleken på den betesfisk du tänkt använda. Nu klämmer du fast wiren mot kroken och tar och viker den långa biten av wire och viker bakåt och runt kroken ( den nedre på bilden ) och sen lindar du dig fram mot öglan 4 - 6 varv . Knotless knot så kallad. När du kommer fram till öglan på kroken ska wiren igenom öglan uppifrån och ner igenom den.


Så ska det se ut nu.


Så långt är vi kommna med tafsen.


Nu snyggar vi till det lite med en bit krympslang som även hjälper till o fixera det hela.

 


Värmt och klart . Detta gör med en tändare eller värme pistol.Nu ska det på ett flötes stopp så man kan justera var på tafsen du vill ha ditt smile blade eller spinnar blad osv. Jag använder de flötesstopp som är avsedda för flätlina storlek large. Jag viker en cm så jag kan trä på flötes stoppet sedan klipper jag bort den biten så wiren är rak o fin igen.


Så här ska det se ut nu.Nu trär jag på lite pärlor så smile bladet har nått att rotera i mot och det kan man göra efter tycke och smak . Se till bara och inte ha för stor pärla imot smilebladet så det kan snurra.


Dags för montering av smile blade . Förhoppningsvis ditt hemtillverkade .


En crimp sleeve ska nu på wiren . VIKTIGT att trä på den smala endan först !


Samma igen som med nedersta kroken igenom med wiren och tillbaka samma väg som den kom. bilda en ögla och igenom med lekandet och dra åt. lämna 2,5cm till twistning. GLÖM inte värma den yttersta cm på wiren så den lägger sig fint.Twistningen av lekandet. Ett Darts super rolling storlek 8


Efter twistningen är klar trär man crimpsleeven över den nedersta ringen på lekandet.DÅ VA VI KLARA !

Det går även göra tafsarna med crimps i stället för twistning men jag litar mer på twistningen personligen och vill ni att jag ska visa hur man gör med crimps så hör gärna av er om det.

Lycka till med eran egen tillverkning av tafsar och smile blades !

Gäddsäsongen är ju på G !

Skitfiske på er / Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar