tisdag 21 augusti 2012

KROKAR


Kul att man får lite frågor. Denna gång om krokar och avstånd i mellan dem mm.Jag anväder mig av dessa märken Gamakatsu , Fox ,Owner och Kamasan alla är hållbara och vassa. Storlekar 8,6,4 använder jag. Finns tillfälle då jag använder enkel krok också men det kommer jag ta upp en annan gång. Min absoluta favorit är Kamasan kroken , jag gillar den långsmala öglan på kroken. Det blir snyggt med crimpsleeves och skärpan och hållbarheten är den inget fel på. Owner är min favorit till Kebab riggar då den har brett gap och kort skaft. Ett råd snåla inte när det gäller krokar köp bra och starka och vassa . Lika med wire köp kvalite.


Har även fått fråga om vilket avstånd jag har mellan krokarna. Det beror som sagt hur stor betesfisk jag använder.  Och hur krokarna ska monteras beroende vilken taktik som används flötmete eller botten mete död eller levande fisk . Storlek på krok brukar jag också anpassa och wire grovlek med. Då får mindre betesfisk mer rörlighet med tunnare wire och mindre krok vid tex flötmete med levande bete.

20lb wire kör jag med 8ans krok till ett bete på 10-12 cm
30lb wire kör jag med 6ans krok till ett beten 15-17 cm
40lb wire kör jag med 4ans krok till ett bete från 18cm och uppåt

Vad det gäller avståndet så kan man beskriva det så här. Säg att vi har en makrill halva på 20 cm då fäster man den övre kroken ( till höger på bilden ovan) i stärt roten och den nedre vill du ha i mitten på betet alltså 10 cm mellan krok spetsarna. Då är en krok garanterat  i munnen när gäddan tagit betet.

Hoppas det var till någon hjälp ?


TIGHT LINES / STEFAN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar