söndag 19 augusti 2012

KEBAB RIG

I DAG TÄNKTE JAG VISA HUR JAG GÖR EN KEBEB RIG
Lite grejor som behövsKlipp till 60 cm wire. Jag använder Fox Easy Twist 30lbTill öglan använder jag ett wirelås. Du för igenom wiren och sedan tillbaka igen och så viker du upp änden av wiren lika långt eller något mindre än wire låset. Sedan ska den biten in i wirelåset också.
Nu ska du forma en liten ögla och ta en tång och klämma till wirelåset. Efter du gjort det ska det se ut som på bilden.Nu är det dags för en 8mm gummipärla där efter en plast pärla och till sist ett flötesstopp. Det jag använder är gjort för flätlina storlek Large märke Darts.Dags för kroken. Till Kebab Riggen använder jag bara storlek 4. Bra märken är Kamasan , Owner , Fox mfl. Kroken fäster du med knotlessknot som du hittar där jag gjorde riggen till flötestrolling. Avstånd mellan krok och ögla brukar va lagom med 12cm. Det beror på hur många bitar fisk du ska använda. Men det är viktigt att det finns ett mellanrum i mellan bete och kroken.Använd gärna en bit krympslang över skaft och knut på kroken så blir det snyggare och håller bättre med.Dags för en Fox crimp sleeve. Spetsiga ändan ner mot kroken som på bilden.Dags för lekandet Darts super rolling storlek 8. Du för igenom wiren genom lekandet och tillbaka samma väg som den kom så det bildar en ögla.  Sedan ska lekandet igenom ner igenom som bilden visar. och dra år spara en kort bit på ca 4-5 cm.Nu ska du värma den korta biten så den blir röd wiren. Ca 3 cm av korta biten. Då blir den mer följsam när du twistar wiren.Då twistar vi fast lekandet. Dra över crimp sleeven över öglan så blir det ett snyggt avslut och det skyddar twistningenSedan är det att välja storlek på den Fox bait popper . Det beror ju på som sagt hur mycket beten du tänkt använda. Bait poppers finns i storlek Small , Medium , Large och X-Large. Du låser fast bait popper kulan med ett boilie stopp eller något annat liknande.


Sen när du ska sätta dit betet drar du ner flötes stoppet mot kroken även pärlorna sedan tar du en betesnål och träder på det antal fisk bitar du tänkt använda. Sedan drar du igenom wiren igenom fisk bitarna på med bait popper och boilie stopp igenom wire öglan och drar åt. Och från andra hållet drar du upp pärlorna imot fiskbitarna följt av flötes stoppet. Sen är den redo och fånga gädda. Testa gärna olika kombinationer på beten Makrill / Mört , Sill / Sarv t.ex

DÅ VA DEN KLAR !När du ändå är igång så gör gärna flera på en gång . Byt lite färg på pärlor och varför inte byta ut krympslang mot lysslang osv.

Jag använder även en version med en enkel krok då bara med en bit fisk som bete . Den visar jag hur man gör en annan gång . Så här ser riggen ut med fiskbitar monterade. På denna hade det varit nog med två bitar fisk. Alltså haft lite mer mellan rum mellan bete och krok.

TIGHT LINES / STEFAN


4 kommentarer:

 1. The Kebab rigs look fantastic,will give them a go come october.

  SvaraRadera
 2. Hej. Vilken storlek på bait poppern hade du valt på den sista bilden med tre fiskbitar?

  Tack för en bra text.

  SvaraRadera
 3. Hej Patrik ! Exakt är svårt att säga,det måste man pröva sig fram hur stor eller om man eventuellt behöver fler . Betet ska stå upp från botten i alla fall. Tackar för du tyvker om det ! MVH Stefan :)

  SvaraRadera